Archief: Future FOOD! een eye opener

Op donderdag 19 januari 2017 was het dan zover… Tijdens een ‘sprakelende‘ en ‘inspirerende’ huisbijeenkomst bij de voorzitter werden we als 41 club Roermond door Foodexpert P. Vrinzen meegenomen naar de toekomst van FOOD.

Rond 2030 bereikt de wereld een kritisch punt met betrekking tot de groei van de wereldbevolking (8 miljard). De voortdurende groei van de wereldbevolking en de snelle industrialisatie van opkomende markten in Azië, Zuid-Amerika en ook Afrika, krijgen een substantiële impact op voedsel, water en energie. Het kabinet stelt onlangs dat Nederlanders meer insecten, wier en peulvruchten moeten eten omdat dit gezonde en duurzame bronnen van eiwit zijn.

Paul nam ons mee in een verhaal over de hedendaagse bio-industrie. Hij ging met ons de dialoog aan wat mogelijke oplossingen zijn om het uitputten van de aarde tegen te gaan. Er zijn immers aanpassingen van de voedselproductie en -consumptie nodig om ook in de toekomst voldoende duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen.

Wat staat er over 20 jaar op ons menu?

De avond begon met een test Quiz wat de algemene kennis was van alle aanwezigen rondom dit thema. Wat dacht je van vragen als:

  • Totaal zijn er 70 miljard landbouwdieren. Ongeveer … miljard leven in de vee-industrie. Antwoord mogelijkheden: 35 – 40 – 45 – 50
  • Voor 1 kilo maïs is 1.200 liter water nodig. Voor 1 kilo rundvlees is … liter water nodig. Antwoord mogelijkheden: 12k – 13k – 14k – 15k
  • Hoeveel % van de kalkoenen haalt de slachtleeftijd niet in de fokkerij? Antwoord mogelijkheden: 5% – 10% – 15% – 17%
  • 10kg veevoer levert 1 kg rundvlees op. Echter 10kg insektenvoer levert … insecten op. Antwoord mogelijkheden: 3kg – 5kg – 7kg – 9kg

Het bleek nog knap lastig te zijn om een aardige score te behalen… meer zeggen we maar niet.

Na ieders kennis getest te hebben en de ernst van de problematiek helder te hebben stak Paul van wal met zijn verhaal. Zo vertelde hij dat er steeds meer lokaal – kleinschalig verzet komt tegen de bio-industrie. Pioniers staan op en komen met alternatieve voor deze massa industrie, welke zijn oorspronkelijke noodzaak al lang verloren heeft. Initiatieven als: Dutch Weed Burger en SeaMore Seaweed werden besproken en zelfs geproefd (SeaMore is overigens in de betere supermarkt in Nederland gewoon te koop).

Uiteraard kwamen ook de insecten op tafel. In diverse gerechten waren meelwormen, buffalowormen, krekels en sprinkhanen verwerkt. Wat dacht je van een licht geroosterde sprinkhaan gedipt in chilisaus of omhuld door chocolade met zeezout? Of bananencake met meelwormen of een huisgemaakte quiche? En niet te vergeten de vervanger van de pinda of borrelnoot… zo uit het vuistje gebakken meelwormen en krekels met zout, peper en wat verse kruiden of een bitterbal van buffalowormen… HEERLIJK! Hoewel iedereen aan het begin van de avond nog erg terughoudend was… was aan het einde van de avond de goed gedekte tafel zo goed als leeg. Dat zegt dus genoeg: er zit meer tussen de oren dan we denken!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Kortom het was een geslaagde bijeenkomst. Speciaal dank aan Paul voor deze innoverende en verrijkende ervaring! Mocht je zelf nu thuis aan de slag willen met de voeding van morgen kijk dan eens op: Bugsoriginals.nl  voor meer info en lekkere recepten.

eindbanner

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s